IMG_4176.JPG

БФК и ДЗИ ще организират 67-мата Международна колоездачна обиколка на България

Photo_2.jpg
На 27 юли професионални колоездачи от цял свят ще стартират от София и ще преминат през още 10 града в България

Днес, 17.06.2020 г., Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ обявиха началото на 3-годишно партньорство в името на популяризирането на колоезденето у нас. Благодарение на генералното спонсорство на ДЗИ още през тази година ще бъде организирана 67-мата Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ) – едно от най-популярните състезания, което събира именити спортисти от цял свят.

БФК благодари за подкрепата на Министерството на младежта и спорта и по-специално на министъра г-н Красен Кралев, който съдейства за бързото издаване на лиценз на новоучредената Българска федерация по колоездене.

„Щастлив съм, че заедно с ДЗИ ще възстановим най-значимото колоездачно състезание за професионалисти в България, което в продължение на години заемеше важно място в международния спортен календар. С общи усилия ще възвърнем престижа на надпреварата и още тази година очакваме множество състезатели от международна величина. Интерес за участие вече са заявили над 40 отбора.“, сподели Драгомир Кузов, председател на УС на Българска федерация колоездене (БФК).
„Като компания, която традиционно подкрепя колоезденето в България, за нас е чест да сътрудничим с БФК и заедно да работим за популяризиране на този спорт сред обществото. Вярвам, че през следващите три години ще изградим едно стабилно и силно лице на българското колоездене.“, добави Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.
Стартът ще бъде даден на 27 юли в 18:00 часа в София пред храм-паметник Александър Невски. В рамките на 5 етапа колоездачите ще преминат през още 10 града в България. На 28.07.2020 г. по време на Етап 1 състезателите ще преминат през 145-километровото трасе София-Боровец- Пазарджик, а на следващия ден ще премерят сили по маршрут Пазарджик-Асеновград- Кърджали, изминавайки 139 км. Етап 3 е 115 км по трасе Кърджали-Куклен-Пловдив. Най-дългият преход е планиран за Етап 4: Пловдив-Чирпан-Сливен: 170 км. На 01.08.2020 г. колоездачите ще изминат 112 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас, където ще бъде и големият финал на 67-мата МКОБ.
Сред заявилите интерес за участие са 5 български отбора. Отличават се и имената на 3 отбора от Europe Tour – Minsk Cycling Club, Elkov Casper Continental Team и Voster ATS, както и 2 UCI ProTeams – Alpecin-Fenix, в чиито състав са Тим Верлие (шампион на Белгия) и Саша Модоло (многократен победител в етапи от Обиколката на Италия, Полша, Тирено-Адриатико и др.). Сред клубните отбори впечатление правят Caja Rural RGA U23 и MARTIGUES SC, воден от Христо Зайков – трикратен победител на МКОБ, в чийто състав има четирима българи. Заявка за участие са подали и националните отбори на Сърбия, Украйна и Гърция.
В рамките на партньорството между ДЗИ и БФК ще бъдат организирани още редица състезания и спортни мероприятия на територията на България.

Източник: http://bgcf.bg/